Міжнародний Форум «Професійна освіта для повоєнної відбудови України – Переможниці»

Міжнародний Форум
«Професійна освіта для повоєнної відбудови України – Переможниці»

11 жовтня 2022 р. у м. Дніпрі відбувся Міжнародний Форум «Професійна освіта для повоєнної відбудови України – Переможниці». У роботі Форуму взяли участь: Анатолій Кінах, голова Українського союзу промисловців і підприємців, Володимир Орлов, перший заступник голови Дніпропетровської воєнної державної адміністрації, Віктор Сергєєв, голова федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини, Віталій Дубіль, голова Дніпропетровського обласного об᾽єднання профспілок, представники Федерації роботодавців України, Національного агентства кваліфікацій, обласних центрів зайнятості, закладів освіти, громадських організацій, науковці, роботодавці.

Німецький досвід дуальної системи професійної освіти для використання в сучасній Україні представили Томас Гюнтер Ламбуш, Гюнтер Трепте, Мартін Штруле, експерти Освітнього центру економіки федеральної землі Німеччини Мекленбург – Передня Померанія та SEQUA. Досвід інтеграції національних біженців в Грузії висвітлила Елен Махарашвілі, заступник керівника Грузинської асоціації роботодавців «GE». Про пілотний проєкт у Дніпропетровській області щодо впровадження Європейського досвіду мікроакредитації з прискореного професійного навчання молоді та дорослого населення доповіла Олена Бех, старший експерт з розвитку людського капіталу Європейського Фонду Освіти (ETF).   Із доповіддю «Професійна освіта в Україні – реагуємо на виклики сьогодення» виступила Ірина Шумік, директор директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України. Доповіді щодо результатів та бачення перспектив осучаснення професійної освіти в інтересах роботодавців представили: Людмила Василега, директор Центру компетенцій та розвитку людського капіталу Федерації роботодавців України; Валентина Радкевич, директор Інституту професійної освіти Національної академії педагогічних наук України; Людмила Новак, директор з корпоративних відносин компанії «Інтерпайп»; Лілія Хижняк, начальник бюро розвитку персоналу ПАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат»; Вікторія Кузнєцова, директор Дніпропетровського обласного центру зайнятості. Зокрема у своєму виступі Валентина Радкевич розкрила особливості науково-методичного супроводу розвитку в Україні дуальної форми здобуття професійної освіти. Нею було висвітлено актуальні напрями розвитку дуальної освіти в Україні, результати експериментів всеукраїнського та регіонального рівнів, які проводяться під керівництвом науковців Інституту професійної освіти НАПН України з питань організації професійної підготовки майбутніх кваліфікованих робітників за дуальною формою здобуття освіти, розвитку публічно-приватного партнерства у сфері професійної (професійно-технічної) освіти з використання технологій стратегічного менеджменту; удосконалення професійної підготовки кухарів на основі компетентнісного підходу. Актуалізовано теоретичну і практичну значущість результатів прикладного наукового дослідження «Методичні засади впровадження елементів дуальної форми навчання в професійну підготовку майбутніх кваліфікованих робітників будівельної, машинобудівної галузей, сфери обслуговування та громадського харчування», що виконувалося в Інституті впродовж 2019 – 2021 рр. тощо.

У презентації кращих практик модернізації професійної освіти взяли участь: Сергій Мельник, Інна Осадчук, Катерина Мирошниченко, Наталія Ісаєва, Василь Кашевський, Наталія Стародуб, Віктор Шинкевич, Олександер Стрілець, Андрій Семенов, Володимр Тарабан, Тарас Деркач, Ольга Флярковська, Марія Богуслав та інші. За підсумками Форуму була прийнята резолюція та позиційні документи за напрямами: відповідність ринку праці потребам роботодавців; професійна орієнтація молоді; дуальне навчання та розроблення професійних стандартів. Учасники Форуму звернулися до Міністерства освіти і науки України за підтримкою в завершенні децентралізації професійної (професійно-технічної) освіти з передачею закладів освіти для управління на обласний рівень, що відповідає Європейському (німецькому) досвіду. Водночас учасники Форуму звернулися до Служби зайнятості України з проханням поновити діяльність регіональних відділень з професійної орієнтації учнівської молоді тощо.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Translate »